A papagájok személyisége

Ezek a madarak tollas gyerekek - szellemi képességeik elérik egy 5 éves embergyermekét, legalábbis az okosabb, intelligensebb papagájfajták esetében. Mindegyikük egy külön személyiség. A papagájok megosztanak néhány embert érzelmileg, de az emberi cselekedetek leggyakrabban már csak reakciók, a kezdeményezést a papagáj viselkedése adja meg. A madár elszökött és magasra repült a szobában, hogy sehogy nem lehessen megfogni? Megharapta a gazdi élettársát? Ezek az esetek néha bizony komplikációkhoz vezetnek, részben az antropomorf gondolkodás miatt, amikor állatokat emberi tulajdonságokkal (engedetlenség, gonoszság) ruházunk fel.

Egyes tudósok még mindig azt állítják, hogy az állatoknak nincsenek gondolatai és érzelmei. Azonban a biológus és szerző Carl Safina azt állítja, hogy az antropomorfizmus használata esélyt ad az empátia csökkenésére az állatok irányába: „A nagy majmoknak nagy agyuk és összetett társadalmi életük van; a farkasok strukturált családokban élnek. De a heringek nem rendelkeznek szociális struktúrákkal. Az emberi faj pedig mindennek egy extrém példája. Egyidejűleg vagyunk a leginkább könyörületes és legszigorúbb állat, a ugyanakkor a legbarátságosabb és legrombolóbb faj is egyben. Bonyolult eset vagyunk, mert a rengeteg öröm mellett sajnos sok bánatot is okozunk az állatoknak".

Természetesen az antropomorfizmus nem mindig hasznos. A Walt Disney filmek az állatokat úgy ábrázolják, mintha átalakult vagy tollas emberek lennének, akiknek többé-kevésbé emberi viselkedési módjuk és emberi tulajdonságaik vannak. Ez azonban megakadályozza, hogy a gyerekek megértsék, milyenek az élő állatok. Megakadályozza őket abban, hogy elfogadják: az állatok nem cselekednek úgy, mint az emberek.

Helytelen büntetni a kutyát a természetes viselkedésért. Szerencsére a gyerekek egyre jelentősebb része rendelkezik háziállattal, akiket helyesen, megfelelő módon kezelnek és tartanak és akik mellett ezek a gyerek gondos gazdivá válhatnak, akik tisztában vannak a védelmi és jóléti problémák fontosságával nem csak a saját országukban, de világszerte is.