Gyerekek és a velük élő állatfajok

Milyen állat való otthonra, kisgyerek mellé? Ez egy "meddig ér a takaró?" jellegű kérdés. Számos tényezőt kell figyelembe venni: pénzügyi helyzet, mennyi a rendelkezésre álló hely és idő, és fontosak az érintett gyerekek életkorai és a képességeik is, mert az állattartáshoz sok új dolgot meg kell tanulni, el kell sajátítani. A papagájok közül a hullámos és a nimfa azok, amelyek kicsi környezetben is jól tarthatók és a fiatalabb gyerekek is könnyen ki tudnak jönni velük.

És ha az edzésük, nevelésük lassan és türelmesen halad, akkor nem ellenkeznek ők maguk sem. Ugyancsak könnyebb őket párban vagy kis csapatban tartani, ilyenkor egymást is el tudják szórakoztatni, le tudják kötni. Ha pedig a papagájt naponta sok órára egyedül kell hagyni más elfoglaltáságok miatt akkor, feltétlenül szükséges lesz neki madártársaságot biztosítani. A kisebbek között csendesebb fajok a Meyer, a Kongópapagáj, a Szenegáli és a Pionus papagájok - ennyi fajt kell megismerni a már említett kettőn kívül, ezekből már sikerülni fog választani. Hozzáértő kezekben csodálatos háziállat válhat belőlük mind gyermekközpontú, mind felnőtt családban.

Sajnos, ha rossz kezelhetőségük van, stressztől vagy félelemtől szenvednek, akkor harapnak, és magányos, frusztrált, ketrechez kötött élet vár rájuk - ezért ami nem megy, azt nem kell erőltetni, a problémákat okozó papagájt meg kell kímélni a szenvedéstől és továbbadni olyan helyre, ahol szakavatottabb gazdi várja őket. Ugyanez igaz a nagyobb papagájokra, például a kakadura is. Egy ismerős családban a tinédzserek nem mert a kakadu közelébe menni, rettegnek tőle. Az ara papagáj nem megfelelő háziállat, hacsak nincs sok ismereted az igényeikről és persze elegendő helyed a reptetéshez.