Tanítsd meg a papagájod beszélni

Nincs is nagyobb dicsőség annál, amikor a gazdi azzal büszkélkedhet a vendégei előtt, hogy bemutatja nekik papagája beszédképességét. A beszélő papagáj sztereotípiája gyakorlatilag egyidős ennek a madárfajnak az otthoni tartásával és háziasításával, szinte mindenki ezzel a képességgel társítja őket. Elég csak az olyan filmekre gondolni, mint a Kincs, ami nincs, ahol Pakito papagájnak a beszédkészsége révén egész komoly szerep jutott. De a dumáló papagáj karaktere a művészet más szegmenseiben is időről-időre felbukkan.

A papagájbeszéddel kapcsolatban számos részigazság kering a köztudatban (csak a hímek képesek rá, csak egyedülálló madárral lehetséges, csak fiatalon taníthatóak meg erre stb). A helyzet leginkább az, hogy a hangutánzás képessége ott szunnyad minden papagájban, kihozni belőlük azonban már nem ugyanakkora erőfeszítéssel lehetséges. Íme néhány lépés, amit megtehetsz, hogy a papagájod beszélni kezdjen.

1. Tedd egy helyre a fiatal papagájt ugyanabba a fajba tartozó felnőtt madarakkal, hogy megtanulja saját fajának verbális nyelvét és testbeszédet. Amikor egy papagájbaba elkezdi kitalálni, hogyan működik a valódi nyelve, onnantól könnyebb lesz ugyanazokat az elveket alkalmazva az emberi nyelvre tanítani.

2. Ha a nap folyamán távol vagy a madaradtól, biztosíts neki vizuális és hallási stimulációt, például egy televízió bekapcsolásával. A Papagájklub éppen erre a célra készítette a „Bird Sitter Video”-t, érdemes ezt beszerezni.

3. Tölts el néhány órát a saját hangod felvételével. Ez történhet akár telefonbeszélgetés alatt, vagy amikor a papagájoddal játszol, vagy magadnak beszélsz. Fontos az, hogy a papagáj hallja a hangod, amíg távol van.